Търсене на имоти

ТОП 10 на едни от най-красивите села във Франция

От приказeн замък на брега на Лоара до величествена крепост в скалите на Прованс, The Guardian класира 10-те най-впечатляващи исторически селища във Франция. Ако сте любители на пътешествията, но искате да откриете „другото лице“ на най-голямата по територия страна-член на Европейския съюз, което е съвършено различно от блясъка на Париж и тълпите от туристи пред Айфеловата кула и Лувъра, тази статия е за вас.
 

1. Локронан, Бретан


 
Селището е кръстено на своя основател Сен Ронан /Свети Ронан/, който е бил ирландски отшелник. През 15в. там е построена поразителна църква в готически стил Chapelle du Pénity, в която се намира гробницата на Свети Ронан. През Ренесанса, селото е било известно със своите тъкани платове, които са били предназначени за една източноиндийска компания и за френския флот. Офисите и жилищата на търговците от 17-ти век все още се намират на площада. Локронан често се използва като място за заснемане на филмови продукции.
 

2. Рошфор-он-Тер, БретанТова средновековно селище някога е било крепост, контролираща търговските пътища. Следите от неговата просперираща история могат да се проследят чрез покрития пазар,  църквата от 12-ти век, замъка от 19-ти век и именията от 16-ти и 17-ти век. Там се провеждат множество културни мероприятия, като концерти и ежегоден панаир.


3. Сан Сенери льо Жере, НормандияСелото е основано от Свети Сенери, италиански монах, който през 7в. е построил манастир там. По-късно той бива опожарен от нормандците, но остава църквата от 11-ти век, в която са възстановени стенописите. Запазени са и красиви къщи около нея и покрай реката, както и прекрасен параклис от 15-ти век. Препоръчително е да се посетят градините в La Mansonière.


4. Монтрезор, долината на ЛоараНа брега на река Лоара, на час път от Тур, Монтрезор е приказно селище с богата история. Останките от крепост от 11-ти век са видими, но доминират впечатляващия ренесансов замък и църквата на Сен-Жан-Баптист През 1849г. Ксавиер Браницки - полски граф и приятел на Наполеон III, възстановява замъка и го изпълва с изкуство: там могат да се видят скулптури от Пиер Вано, както и италиански ренесансови и холандски картини.


5. Песме, БургундияСелцето се намира на брега на река Оньон и впечатлява със замъка от 17в., който се отразява във водите й, и главната си улица, обкантена от 100-годишни дървета. Историята разказваа, че заради стратегическото си разположение, Песме е принадлежал на франки, германци, бургундци и испанци, докато накрая, по времето на Крал Луи XIV (1643–1715), става френско селище. Днес са запазени къщите на винопроизводителите, църквата Сен Хилер от 13-ти век с впечатляващата й камбанария и многоцветен керемиден покрив, както и полу-разрушен замък с две средновековни порти. Ковачницата от 17-ти век, функционираща до 1993 г., сега е музей.


6. Шато-Шалон, долината на планина ЮраС изглед към лозята в долината на Seille, Шато-Шалон /Château-Chalon/ израства около бенедиктинското абатство. Романската църква Сен Пиер и останките от местната крепост са едни от основните забележителности. Там се намира и интерактивният музей на виното „Maison de la Haute-Seille“, както и стара фабрика за сирене, където се провеждат обучителни туристически обиколки, в които се обяснява как се прави непастьоризирано козе сирене. Отвъд селото са маркирани пешеходни и колоездачни пътеки през лозята, гурме разходки, а през месец юли се организират и няколко фестивала със звуково и светлинно шоу.


7. Риквир, АлзацИзвестно със своите ароматни вина и отличителна елзаска архитектура, Риквир е забележително село на 65 км. от Страсбург. По тесните му улички са разположени къщи от 16-ти век с дърворезби и украсени с цветя балкони. Някои от знаците на магазините са дело на Жан-Жак „Ханси“ Валц - елзаски илюстратор и карикатурист, на чието изкуство е посветен цял музей. Други забележителности са Музеят на Долде с неговата кула от 13-ти век, от която се разкрива прекрасна гледка; Музеят на Крадците с подземие и камера за мъчения и др.


8. Дом, ДордонИздигнат на висока скала над Дордон, Дом има изключителна гледка към заобикалящата природа! Това е едно от най-красивите укрепени селища в Югозападна Франция и има бурна история. Укрепления, масивни порти и кули, които са служели като затвори, първо за тамплиерите в началото на 14 в., а след това - за френски и английски войници по време на стогодишната война, все още стоят. Под главния площад са разположени входове за пещери, представляващи 450-метрова мрежа от тунели, подслонявали много хора в беда. Днес е направен стъклен лифт, чрез който можете да се издигнете до нивото на улицата.


9. Сен-Жан-Пие-дьо-Пор, ПиренеитеВ подножието на Пиренеите, на 30 минути от Биариц се намира популярното село Сен-Жан-Пие-дьо-Пор. През 12-ти век царят на Навара построил крепост на хълма над река Нив, а селото се издигнало около нея и се превърнало в процъфтяващ търговски и религиозен център, и военна крепост. Запазена е цитаделата от 17-ти век; „Испанската улица“ /Rue d'Espagne/ с къщи на занаятчии и търговци; готическата Nôtre-Dame du Bout du Pont и затвор от 14-ти век, който днес е музей.


10. Горд, ПровансНа върха на хълма в Monts de Vaucluse, заобиколен от дъбове, пшенични полета и лозя, Горд е типично провансалско село близо до масива Луберон, на 1 час път от великолепния исторически град Авиньон, в който се намира Дворецът на Папите. Тесните улички на Горд са покрити с каменни къщи, а в запазения замък от 16в. се излагат картините на видни художници, живели там. Други забележителности са древната мелница за зехтин, Музеят на витражите, Музеят на каменните жилища и др. 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини