Търсене на имоти

В Русия искат да въведат блокчейн технологията в строителния сектор

Ръководството на Руската Федерация разглежда блокчейн технологията като възможно предимство за строителния сектор. Министърът на комуникациите Николай Никифоров по време на срещата на G20 в Хамбург съобщи в разговор с журналисти за плановете на Руската Федерация относно въвеждането на блокчейн технологията на различни нива. Както отбеляза Никифоров, тази практика вече се подготвя да бъде стартирана, предава RNS.
 
Предстоящите дати и точна информация за въвеждането на блокчейн технологията в строителния сегмент засега не се съобщават. Министърът само отбеляза, че възможността за прилагане на тази технология „се разглежда сериозно“. По думите му, Русия вече подготвя пилотен проект, с помощта на който сделките с блокчейн технологията ще станат достъпни за дяловите инвеститори.  По този начин дяловото строителство ще стане безопасно за всички инвеститори, а мошеническите схеми ще бъдат невъзможни.
 
Припомняме, блокчейнът е верига от транзакции, в която блоковете се създават по определени правила. Технологията се прилага за криптовалути (например, биткойни), но също така е приложима и за други сфери. Разяснявайки същността на блокчейна на прост език, специалистите казват, че тази технология помага на физическите лица или компаниите, които не доверяват един на друг, да осъществяват безопасни транзакции.
 
С други думи, блокчейнът е разпределена база данни, в която данните за всички транзакции се записват автоматично. Технологията се презентира като инструмент за съхраняване на данни или цифров регистър на транзакции, договори и сделки. Тези данни не може да бъдат редактирани или по някакъв начин видоизменени, затова всички участници могат да бъдат сигурни в достоверността на информацията. Блокчейнът съхранява цялата история на транзакциите, както и информация за участниците в тразакциите, датите, времето и сумите. Всеки участник в мрежата има информация за всички транзакции, тя се обновява автоматично, всеки участник потвърждава валидността на транзакцията. Това елиминира необходимостта от посредници.
 
Всеки блок от веригата транзакции получава уникален цифров подпис. Дори ако някой от участниците в транзакцията успее да промени данните на блока, което на практика е невъзможно, ще се промени и неговият цифров подпис – всички участници в системата веднага ще видят несъответствието. 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини